INFORMATIE

Nieuws en wetenswaardigheden

Ben jij nieuwsgierig en wil je meer weten over nieuwe internationale onderzoeken die gedaan zijn om de effectiviteit van mindfulness te onderzoeken? Lees hier dan verder.

Wat is mindfulness

Er wordt in deze tijd veel gevraagd van mensen. Stress, burn-out, angstklachten en chronische pijnklachten komen steeds vaker voor. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Mindfulness leert je anders om te gaan met je lichamelijke ongemakken, gevoelens, gedachten en dingen die in ons leven gebeuren. Het geeft rust in je hoofd. Bewust aanwezig zijn geeft het gevoel dat je leeft en niet langer wórdt geleefd.


Mindfulness is niet zweverig, zoals soms wordt gedacht. Steeds meer mensen ontdekken mindfulness. Thuis, in organisaties en op scholen en als onderdeel van (behandel)programma’s bij psychosociale problemen.


Mindfulness is een proces van volledig en bewust aanwezig zijn in het huidige moment, met een houding van openheid, vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en acceptatie. Dit proces helpt om meer vanuit innerlijke kalmte, inzicht en wijsheid te kunnen leven. Mindfulness bestaat uit vaardigheden en houdingskwaliteiten die je kunt trainen. De training bestaat uit meditatie- oefeningen, bewegingsoefeningen, observatieopdrachten en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie.


Je leert mindfulness door een ervaringsgerichte training die 8 weken duurt (2,5 uur per week) te volgen bij een geregistreerde MBSR-trainer. Mindfulness is een methode waarin je je weg moet vinden. Je leert het dus niet even. Daarom adviseren wij de 8-weekse trainingen van elk 2,5 uur. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat 1 sessie per week van 2,5 uur aantoonbaar resultaat oplevert. Naast het volgen van een mindfulness training oefen je thuis ook dagelijks met meditaties. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks mediteren veel effect heeft op het dagelijks leven.

Bewezen effectief


Al sinds de jaren tachtig wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van mindfulness.

Erkende mindfulnesstrainingen zijn bewezen werkzaam bij:


  • Overbelasting of burn-out
  • Rusteloosheid
  • Onzekerheid en piekeren
  • Zelfkritische gedachten en laag zelfbeeld
  • Angst of paniek
  • Neerslachtigheid en depressie
  • Chronische pijn
  • Angst rond zwangerschap en bevalling
  • Slechte focus en onbalans (in werk)
  • Mindfulness kan mentale gezondheidsproblemen verminderen


Onderzoeken wijzen uit dat mindfulness mogelijk mentale gezondheidsproblemen, zoals stress, kan verminderen.
Ook kan het persoonlijk welzijn, bijvoorbeeld tevredenheid over werk en prestatie verbeteren.


Veranderingen in de prefrontale cortex

Mindfulness beoefenen zorgt ervoor dat je je vermogen om bewust aanwezig te zijn verbetert. De verbeterde bewustwording leidt tot veranderingen in de prefrontale cortex. Dit hersengebied wordt geassocieerd met metabewustzijn en geheugen. Dit is één van de redenen waarom mindfulnesstrainingen bijvoorbeeld zeer effectief zijn bij het verminderen van terugval na een depressie.


Wilskracht versterken

Er is veel bewijs dat wilskracht uitgeput kan raken. Wilskracht kan echter ook verfrist en versterkt worden. Zo kunnen slaap, voeding en meditatie ervoor zorgen dat de wilskracht verbetert.


Zelfbeheersing ontwikkelen

Mindfulness helpt bij het ontwikkelen van zelfbeheersing, het vermogen af te zien van ongewenst gedrag. Rokers die deel- namen aan een korte mindfulnesstraining konden bijvoorbeeld beter afzien van roken in vergelijking met rokers die deelnamen aan een ontspanningsgroep.

Mindfulness vermindert pijn

Nieuw onderzoek laat zien dat mindfulness meditatie, pijn vermindert, anders dan bij een placebo effect. Onderzoekers zagen tijdens dit onderzoek dat mindfulness meditatie significant meer effectief was in het reduceren van de intensiteit van pijn en het ongemak van pijn, vergeleken met placebo behandelingen.

Met het gebruik van beelden van het brein liet de studie zien dat mindfulness effect heeft op de delen van het brein die gelinkt zijn aan bewustzijn, emotionele regulatie en de pijn los kunnen zien van het zelf.


Lees verder

John Kabat- Zinn

John Kabat- Zinn is de grondlegger van de mindfulness training zoals deze tegenwoordig overal in de westerse wereld wordt gegeven. John Kabat Zinn, hoogleraar moleculair bioloog, ontwikkelde deze training voor mensen met fysieke pijn en stress gerelateerde klachten. Later gaf hij ook dezelfde training aan aan (ex-)gedetineerden, zakenmensen en professionals in de gezondheidszorg met positieve resultaten. Naast het geven van trainingen heeft hij diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van deze vorm van aandachtstraining op de hersenen en op de verwerking van emoties (in het bijzonder onder stress) en op het immuunsysteem.  


Zijn training werd al snel opgepikt door de geestelijke gezondheidszorg en wordt nu ook veelvuldig door psychologen, therapeuten en hulpverleners ingezet bij depressie, burn-out, angsten, ADHD en autisme.

Meer lezen en weten over mindfulness?

Wil je meer lezen over mindfulness en er meer over te weten komen? Hieronder geef ik een paar tips van goed onderbouwde wetenschappelijk onderbouwde boeken.


Waar je ook gaat, daar ben je, John Kabat-Zinn

Beter nu, Rob Brandsma

Elke dag meer mindfulness, Rob Brandsma

Mindfulness, Mark Williams

Mindfulness voor een gelukkig leven, Tich Nhat Hanh


Wil je nog verdiepende boeken lezen over specifieke onderwerpen in relatie tot mindfulness? Bijvoorbeeld depressie, rouw en verlies, intergenerationele problemen, of meer over bovenstaande onderwerpen? Mail mij dan voor meer informatie.

Meer informatie

Geïnteresseerd in een training of natuurlijke coaching? Neem contact op!

Wil je weten of mindfulness voor jouw situatie passend is? Neem contact op, dan bekijken we hoe we jou kunnen helpen!

Contact opnemen
Share by: